IX. Filozófiai est: Tudomány vagy mítosz – a tudomány mint mítosz

Helyszín: KREDOK (volt Lorántffy Gimnázium) olvasóterme, a Mihai Viteazul (Zárda) u. 3. sz. alatt. Időpont: 2010.03.23. (kedd), 18:00 óra.

Március 23-án, kedden este 18 órától folytatódik a Filozófiai esték elnevezésű előadássorozat a Partiumi Keresztény Egyetem Filozófia Tanszékének szervezésében. Az előadó Bíró Zsolt, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem doktorandusza, a Partiumi Keresztény Egyetem oktatója, aki Tudomány vagy mítosz – a tudomány mint mítosz címmel tart előadást. A helyszín továbbra is a KREDOK (volt Lorántffy Gimnázium) olvasóterme, a Mihai Viteazul (Zárda) u. 3. sz. alatt (a zsinagógával szemben).

Néhány szó az előadótól: „Napjainkban a természettudományt és az okkultizmust két szembenálló világképnek szokás tekinteni. Míg a tudományt a racionális ember világképének, addig az okkultizmust a babonás, »tanulatlan« ember világképének tartják. Ez azonban nem mindig volt így a történelem folyamán. Volt idő, mikor a két világnézet szorosan, szinte elválaszthatatlanul összefonódott. Másrészt napjaink laikus értelmisége számára a természettudomány gyakran mint »matematikai formába öntött mitológia« jelenik meg: nyilvánvaló a tudományos tudás felsőbbrendűsége, de a laikus számára állításai kellően homályosak ahhoz, hogy kultuszt lehessen köré építeni. Így végső soron a tudomány a 21. századi ember mítoszok iránti rejtett igényét is kielégíti.”

forrás: fktanszek.partium.ro