Tanulmányi kirándulás Debrecenbe

Helyszín: Debrecen. Időpont: 2010.12.11. (szombat).

A Partiumi Keresztény Egyetem diákjai az elmúlt hétvégén érdekes tanulmányi kiránduláson vehettek részt - a Filozófia Tanszék szervezésében -, ugyanis az Eurotrans Alapítvány pályázatának jóvoltából sikerült mintegy ötven fő utazását biztosítani Nagyváradról Debrecenbe, ahol egyaránt részük volt zenei és képzőművészeti élményekben.

A lelkes csapat programjának első pontja a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ három nagy kiállításának meglátogatása volt. Ezek közül az első A héttoronyba zárva című kiállítás volt, mely a modern és kortárs képzőművészet melankóliához kapcsolódó - irányzatokon és iskolákon átívelő -, vonulatát mutatja be az neves Antal–Lusztig-gyűjtemény darabjainak segítségével. A tárlaton olyan nemzetközi hírességek munkáit láthatták a diákok, mint például Joseph Beuys, Gerhard Richter, Ilja Kabakov, Joseph Marioni vagy Dieter Roth.

a gospel korus

A második kiállítás melyet a hallgatók megtekinthettek A kartuson kívül című kiállítás, mely a monokróm festészet legismertebb magyaroszági képviselői (így például Károlyi Zsigmond és Tölg-Molnár Zoltán,) mellett a kortárs nemzetközi képzőművészeti szcéna olyan kiemelkedő alkotóit vonultatja fel, mint Raimund Girke, Marcia Hafif, Ingo Miller, Peter Tollens, Hartwig Kompa, Jakob Gasteiger, Rolf Rose, Günter Umberg vagy Joseph Marioni.

A harmadik megtekinthető kiállítás A gravitáció legyűrése címet viselte, mely Panamarenko belga művész alkotásait vonultatja fel, aki saját bevallása szerint egyszerre feltaláló, művész, mérnök, költő, próféta és orvos egy személyben. A technológiai kísérletezés és a művészi látásmód keveredik a munkáiban. Panamarenko több mint negyven éve olyan fogalmakat kutat, mint a tér, a mozgás, a szivárgás, az energia és a gravitáció, amelyek időről időre különleges szépségű, fantasztikus konstrukciókat eredményeztek.

A kiállítások után – melyeken a tárlatvezetést nem más mint Gulyás Gábor az intézmény igazgatója végezte – Radikális festészet Európában címmel, kerekasztal-beszélgetésen is részt vehettek a hallgatók, melyen személyesen is alkalmuk volt találkozni és beszélgetni  Hartwig Kompa és Peter Tollens festőművészekkel, akiknek fő műveit A kartuson kívül című kiállítás darabjai között már láthatták.

Mindezek után néhány órás szabadprogram következett, melyet a Karácsonyt megelőző időszak velejárójaként szintén gazdag programokban válogatva tölthettek el a hallgatók. Csupán két példa ezek közül az immár huszadik alkalommal megrenndezett Nemzetközi Betlehemes Találkozó mely a Kárpát-medencei magyar hagyományörző együttesek téli ünnepköri játékainak rangos bemutatója, vagy a Debrecen főterén megrendezett Karácsonyi Vásár.

A nap befejezéseként 19:00 órától New York State Mass Choir egyedülálló teltházas koncertjén kóstolhattak bele a diákok az eredeti gospel zenébe. Nem is csoda, hogy minden jegy elkelt, hiszen olyan gospel koncert volt ez, mely – az előzetes sajtó hirdetések szerint - a világ leghíresebb és legnépszerűbb kórusa adott elő. A kórus dinamikus és vidám előadása magával ragadta a közönséget, mely a koncert végén állva tapsolt és énekelt a kórustagokkal együtt.

A kiránduláson részt vett hallgatók a PKE több szakjáról jelentkeztek. Így a résztvevők között egyaránt jelen voltak a Filozófia és művészet a nyilvános térben mesterképző, a Reklámgrafika Szak, a Zenepedagógia Szak és a Filozófia Szak hallgatói is.

Mint a hazaút során kiderült, a program sokszínűsége a hallgatók nagy megelégedésére szolgált. Többen jelezték, hogy egy ilyen programon máskor is szívesen részt vennének.


A Gospel kórusA Kartuson kivul c kiallitasA Melankolia c kiallitas egyik darabjaA MelankóliaA New York State Mass Choir egyik szolistajaGospel Nsmc koncertNew York State Mas ChoirSéta Debrecen Főutcáján

forrás: fktanszek.partium.ro