XII. Filozófiai Est - A testi elme filozófiája

Helyszín: KREDOK (volt Lorántffy Gimnázium) olvasóterme, a Mihai Viteazul (Zárda) u. 3. sz. (a zsinagógával szemben). Időpont: 2011.03.16. (szerda), 18:00 óra.

Március 16.-án este 18:00 órától újra Filozófiai Est-en vehettek részt mindazok, akiket a rendezvény aktuális témája bevonzott a már megszokott helyszínre. Az idei év első Filozófiai Estjének meghívott előadója Dr. Szigeti Attila a Babeş-Bolyai Tudományegyetem és a Partiumi Keresztény Egyetem oktatója volt.

„A nyugati gondolati tradíciót alapjaiban meghatározza test és lélek (elme) éles elkülönítése és szembeállítása, illetve a testi tapasztalat „megvetése” (Nietzsche), leértékelése. A test/lélek, továbbá ész/érzelmek, elme/anyag, szellem/természet dualizmusainak  lebontására illetve meghaladására több kísérlet is született a jelenkori filozófiában. Az utóbbi két évtizedben a megismerést kutató tapasztalati tudományokban, a kognitív tudományokban is egy „testi fordulat” körvonalazódik. A megtestesült vagy testi elme (embodied mind) kognitív tudománya szerint az elme és a test szorosan egymásba szövődnek: az elme és a megismerés bizonyos értelemben nem más mint testi cselekvés, maga a test „gondolkodik” tehát, illetve az olyan magasabbrendű megismerési folyamatokatat, mint a nyelv vagy a fogalmi gondolkodás, a testi tapasztalat alapozza meg.” (Dr. Szigeti Attila)

Az előadás ezeket a gondolatokat, fejleményeket szemléltette, konrét empririkus példák filozófiai elemzésével.


Picture 244Picture 247Picture 248

forrás: fktanszek.partium.ro