XVI. Filozófiai est: Evolúció vagy teremtés? - A közismert látszat(?)ellentmondás

Helyszín: Királyhágómelléki Református Egyházkerület Igazgatótanácsának tanácsterme. 2011.10.27. (csütörtök), 18:00 óra.

A PKE Filozófia Tanszéke és a Lectio Kulturális Egyesület közös szervezésében ismét megrendezésre került a közönség által már jól ismert – havi eseményként hagyományossá vált Filozófiai est, melynek címe ez alkalommal: „Evolúció vagy teremtés? - A közismert látszat(?)ellentmondás” A meghívott előadó pedig Bíró Zsolt a BME doktorandusza volt.

Elterjedt nézet szerint az evolúcióelmélet és a világ Isten általi teremtése két egymásnak ellentmondó és egymással összeegyeztethetetlen gondolat. Vagyis, ha az evolúcióelmélet igaz, akkor az embert nem Isten teremtette és fordítva, ha az embert Isten teremtette, akkor az evolúcióelmélet szükségképpen hamis.

pa260072

Az előadás során kiderült, hogy az ellenmondás szükségszerűen fennáll-e, vagy csupán arról van szó, hogy az evolúcióelmélet és a bibliai tanítás ugyanannak a valóságnak kétféle értelmezése – amelyek azonban nem zárják ki egymást –, vagy esetleg az élőlényeket a mai formában egy Intelligens Tervező alkotta meg, így az evolúcióelmélet hamis. Ez utóbbi álláspontot képviseli az Intelligens Tervezettség elmélete - mely elmélet képviselői a tudományosság igényével lépnek fel. Fő tézisük, hogy olyan bonyolult rendszerek mint az élő szervezetek, nem alakulhatnak ki az evolúció irányítatlan mechanizmusai révén, hanem csak egy Intelligens Tervező alkothatta meg őket. Felmerült azonban a kérdés, hogy ez az elmélet meggyőző választ tud-e adni az élővilág sokszínűségének, és az ember eredetének kérdésére, vagy csupán tudományos köntösbe bújtatott kreacionizmussal állunk szemben.

Helyszín ezúttal a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Igazgatótanácsának tanácsterme (Kálvin János utca, 2 szám) volt, mely teljesen megtelt az érdeklődők nagy száma miatt. Az előadás után kialakuló beszélgetés a szokásokhoz híven pogácsa és üdítő mellett zajlott.

forrás: fktanszek.partium.ro